Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

είναι μια σοβαρή νόσος…

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι προστατευμένο!

  • Τί είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων; Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι η συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Ο ιός HPV μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, καθώς και σε άλλες μορφές καρκίνου του στόματος και των γεννητικών οργάνων σε άνδρες και γυναίκες. Ο ιός HPV επίσης προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
  • Πώς μεταδίδεται ο HPV; Ο HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επαφή πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της δερματικής επαφής.
  • Η HPV λοίμωξη είναι σοβαρή; Ναι. Ο HPV είναι το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στην Ελλάδα, ο HPV ευθύνεται για περίπου 307 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 159 θανάτους το χρόνο. Ο HPV μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του κόλπου, του αιδοίου, του πέους, του πρωκτού, του φάρυγγα και του στόματος.
  • Κινδυνεύει το παιδί μου; Εάν και όταν το παιδί σας ξεκινήσει τη σεξουαλική του δραστηριότητα, διατρέχει κίνδυνο να κολλήσει. Τουλάχιστον οι μισοί από τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους μολύνονται από τον HPV κάποια στιγμή της ζωής τους.
  • Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από τον HPV; Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε το παιδί σας από τον ιό HPV. Το εμβόλιο έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα εάν χορηγηθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας ενός παιδιού. Παρόλα αυτά, ακόμη και εάν έχει ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα, το άτομο προστατεύεται από το εμβόλιο και πρέπει να εμβολιάζεται. Όλα τα κορίτσια πρέπει να κάνουν 2 ή 3 δόσεις του HPV εμβολίου (ανάλογα με την ηλικία που θα γίνει το εμβόλιο), ξεκινώντας στην ηλικία των 12 ετών. Τα κορίτσια στην εφηβεία και οι νεαρές γυναίκες πρέπει επίσης να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό κατά του HPV.
  • Είναι ασφαλές το εμβόλιο HPV; Ναι. Και τα 2 εμβόλια που κυκλοφορούν έχουν μελετηθεί σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 175 εκατομμύρια δόσεις και δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά θέματα ασφάλειας. Η ασφάλεια των εμβολίων συνεχίζει να αξιολογείται από τους αρμόδιους φορείς και οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι τα εμβόλια HPV είναι ασφαλή.
  • Οι κίνδυνοι του εμβολίο HPV; Οι πιο συχνές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι ήπιες και περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο που έγινε η ένεση (συνήθως στο μπράτσο), πυρετό, ζαλάδα και ναυτία.