Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

είναι μια σοβαρή νόσος…

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι προστατευμένο!

  • Τί είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος; Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι απειλητική για τη ζωή. Προκαλείται από βακτήρια που προσβάλλουν το αίμα, τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η νόσος συχνά αποκαλείται και μηνιγγίτιδα.
  • Πώς μεταδίδεται η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος; Η νόσος μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Εξαπλώνεται εύκολα σε πολυσύχναστα μέρη. Μπορεί κάποιος να κολλήσει μηνιγγίτιδα από έναν άνθρωπο που φαίνεται υγιής.
  • Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι σοβαρή; Ναι. Ακόμη και με την κατάλληλη θεραπεία, το 10–15% των ανθρώπων με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο πεθαίνουν. Από τους ανθρώπους που επιβιώνουν, έως και 20% υποφέρουν από κάποια σοβαρή επιπλοκή, όπως η απώλεια ενός χεριού ή ποδιού, εγκεφαλική βλάβη ή μόνιμη απώλεια της ακοής. Η μηνιγγίτιδα εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να προκαλέσει σηπτικό σοκ, κώμα και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες από το πρώτο σύμπτωμα.
  • Κινδυνεύει το παιδί μου; Τις περισσότερες φορές, η νόσος προσβάλλει τα μωρά και τα μικρά παιδιά, όπως επίσης και τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Εάν το παιδί σας ταξιδεύει σε άλλες χώρες ή πάσχει από ορισμένες παθήσεις, μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο; Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί η μηνιγγίτιδα. Όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν 3 δόσεις του εμβολίου από την ηλικία των 2 μηνών και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν 1 δόση του εμβολίου από την ηλικία των 11 ετών. Το εμβόλιο αυτό ίσως να πρέπει να χορηγηθεί και σε ορισμένους νεαρούς ενήλικες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας με συγκεκριμένες παθήσεις, πρέπει να εμβολιασθούν, και σε ορισμένους συνιστάται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, άνθρωποι που ταξιδεύουν σε ορισμένες χώρες πρέπει να εμβολιάζονται.