Eρωτήσεις & απαντήσεις σχετικά με τα εμβόλια

01
Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;
Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από σοβαρές ασθένειες γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν βακτηρίδια και ιούς.
02
Δεν γνωρίζω κανένα που να έχει κολλήσει τις ασθένειες για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός. Γιατί χρειάζεται να κάνει το παιδί μου αυτά τα εμβόλια;
Αρκετές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σπάνιες πια. Παρόλα αυτά υπάρχουν και ασθένειες όπως ο κοκκύτης και η ιλαρά, οι οποίες παρουσιάζονται συχνά και βρίσκονται σε έξαρση στη χώρα μας. Αν τα παιδιά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες.
03
Είναι τα εμβόλια ασφαλή;
Ναι. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο FDA στην Αμερική, ο EMEA στην Ευρώπη και ο ΕΟΦ στην Ελλάδα, θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια και ποιοτικούς ελέγχους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εμβολίων πριν και μετά την έγκριση και κυκλοφορία τους. Εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως πολύ ήπιες, όπως πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, και περνάνε εντός1-2 ημερών.
04
Ποιες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων; Πως μπορώ να τις αντιμετωπίσω;
Τα εμβόλια, όπως και όλα τα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι σπάνιες και πολύ ήπιες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, γκρίνια ή χαμηλός πυρετός. Οι αντιδράσεις αυτές συνήθως διαρκούν 1-2 μέρες και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα καθαρό, δροσερό βρεγμένο πανάκι στην περιοχή που έγινε η ένεση για να απαλύνετε τον πόνο. Σοβαρές παρενέργειες συνήθως δεν παρατηρούνται από τα εμβόλια (π.χ. αλλεργικές αντιδράσεις). Εάν το παιδί σας αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αντίδραση που σας ανησυχεί, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
05
Γνωρίζουμε αν τα εμβόλια προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου;
Υπάρχει εκτενής και πολυετής εμπειρία με τα εμβόλια και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα.
06
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη των εμβολίων;
Τα εμβόλια προστατεύουν από νοσήματα τα οποία παλαιότερα προκαλούσαν το θάνατο πολλών βρεφών, παιδιών και ενηλίκων. Χωρίς εμβολιασμό, το παιδί σας κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά από πολλά επικίνδυνα νοσήματα τα οποία είναι απειλητικά για τη ζωή. Το παιδί σας είναι υγιές προς το παρόν γιατί πολλά άλλα παιδιά γύρω του εμβολιάζονται. Αν τα παιδιά αυτά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα νοσημάτων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών παιδιών και ενηλίκων. Οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι σπάνιες και συνήθως ήπιες (κοκκινίλα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης) και περνάνε από μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες. Σοβαρές παρενέργειες, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις, είναι πολύ σπάνιες και όλοι οι γιατροί είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να τις αντιμετωπίσουν. Τα οφέλη των εμβολίων στην προστασία από σοβαρές ασθένειες υπερτερούν σημαντικά από το μικρό κίνδυνο σπάνιων αντιδράσεων στον εμβολιασμό.
07
Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων και του αυτισμού;
Όχι. Αποτελέσματα μιας μεγάλης ερευνητικής προσπάθειας που έχει γίνει σε διάφορες χώρες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση μεταξύ αυτισμού και εμβολιασμού.
08
Μήπως τόσο πολλά εμβόλια που γίνονται υπερφορτώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού μου;
Τα εμβόλια δεν υπερφορτώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Κάθε μέρα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς μωρού έρχεται σε επαφή και καταπολεμά αποτελεσματικά εκατομμύρια μικρόβια. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας αρρωστήσει από κοκκύτη, λαμβάνει με το μικρόβιο πάνω από 3.000 ουσίες, ενώ αν εμβολιασθεί για κοκκύτη λαμβάνει μόνο 2 ή 3 ουσίες, ανάλογα με το εμβόλιο που έχει χορηγηθεί. Ακόμα και αν ένα μωρό λάβει >1 εμβόλιο την ίδια ημέρα, τα εμβόλια περιέχουν ελάχιστες ουσίες (αντιγόνα) (αντιγόνο = τμήμα ενός μικροβίου. Στην περίπτωση των εμβολίων αυτά είναι εξασθενημένα ή ανενεργά για να μην μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια) σε σχέση με αυτά με τα οποία έρχεται σε επαφή ένα μωρό καθημερινά στο περιβάλλον του. Τα εμβόλια παρέχουν στο παιδί σας τα αντισώματα που χρειάζεται για
να καταπολεμήσει τις σοβαρές ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν.
09
Ποια είναι τα συστατικά από τα οποία αποτελείται ένα εμβόλιο και σε τι χρησιμεύουν;
Τα εμβόλια περιλαμβάνουν συστατικά που ονομάζονται “αντιγόνα”, τα οποία βοηθούν το σώμα να αναπτύξει αντισώματα για να αμυνθεί στα μικρόβια. Τα “αντιγόνα” που περιλαμβάνουν τα εμβόλια προέρχονται από τα μικρόβια από τα οποία έχουν στόχο να προστατεύσουν, αλλά τα μικρόβια αυτά είναι εξασθενημένα ή ανενεργά και έτσι δεν μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Επιπλέον, τα εμβόλια περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες και κάποιων άλλων συστατικών, που είτε είναι απαραίτητα για την παρασκευή του εμβολίου ή διασφαλίζουν ότι το εμβόλιο που θα φτάσει στον καταναλωτή είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.