Τι είναι τα εμβόλια & πως δουλεύουν
Τι είναι η ανοσία;
Όταν μικρόβια ή ιοί μπαίνουν στο σώμα μας, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Το ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα του οργανισμού μας αναγνωρίζει αυτά τα μικρόβια ως ξένους εισβολείς και ανταποκρίνεται με το να παράγει κάποιες πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα. Η πρώτη δουλειά των αντισωμάτων αυτών είναι να βοηθήσουν έτσι ώστε να καταστραφούν τα μικρόβια που μας κάνουν άρρωστους. Δυστυχώς δεν μπορούν να δράσουν τόσο γρήγορα ώστε να μην αρρωστήσουμε καθόλου, αλλά καταστρέφοντας τα μικρόβια που μας έχουν επιτεθεί, μας βοηθούν να γίνουμε καλά πιο γρήγορα.
Η δεύτερη δουλειά των αντισωμάτων είναι να μας προστατεύσουν από μελλοντικές λοιμώξεις. Τα αντισώματα παραμένουν στο σώμα μας, και αν το ίδιο μικρόβιο μας επιτεθεί ξανά, ακόμα και πολλά χρόνια μετά, τα αντισώματα θα είναι εκεί για να μας προστατεύσουν. Αυτή τη φορά, που έχουν ήδη εμπειρία στο να καταπολεμούν το συγκεκριμένο μικρόβιο, μπορούν να το καταστρέψουν πριν προλάβει να μας κάνει να αρρωστήσουμε. Αυτό ακριβώς είναι η ανοσία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν μια ασθένεια όπως η ανευμελογιά μόνο μια φορά στη ζωή τους, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με την ασθένεια αυτή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Τι είναι τα εμβόλια & πως μας προστατεύουν
Τα εμβόλια προσφέρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα. Μας βοηθούν να αναπτύξουμε ανοσία χωρίς να χρειάζεται να αρρωστήσουμε πρώτα. Τα εμβόλια κατασκευάζονται από τα ίδια μικρόβια που προκαλούν τις διάφορες νόσους, με τη διαφορά ότι τα μικρόβια αυτά είναι νεκρά ή εξασθενημένα ούτως ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο.
Τα εμβόλια βάζουν αυτά τα μικρόβια στον οργανισμό μας, συνήθως με ένεση, και το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά κατά τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσε αν είχε προσβληθεί από τη νόσο, φτιάχνοντας αντισώματα. Τα αντισώματα καταστρέφουν τα μικρόβια του εμβολίου και στη συνέχεια παραμένουν στο σώμα μας προσφέροντάς μας ανοσία. Έτσι, εάν κάποια στιγμή προσβληθούμε από τη συγκεκριμένη νόσο, τα αντισώματα, θα είναι εκεί για να μας προστατεύσουν.
Τα εμβόλια βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να κάνει τη δουλειά του. Με τη βοήθεια τους αναπτύσσουμε προστασία έναντι μελλοντικών λοιμώξεων, με τον ίδιο τρόπο που θα γινόταν αν είχαμε εκτεθεί στην πραγματική νόσο. Η διαφορά με τα εμβόλια είναι ότι δεν χρειάζεται να αρρωστήσουμε πρώτα για να αποκτήσουμε προστασία.