Tips & Tricks για πιο ανώδυνους εμβολιασμούς

Οδηγίες προς παιδιάτρους ώστε η διαδικασία του εμβολιασμού να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για το παιδί.

Η διαδικασία του εμβολιασμού λόγω της ένεσης είναι επώδυνη, για αυτό θα πρέπει να την κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο ενοχλητική και ανώδυνη για το παιδί αλλά και για τους γονείς.

Πριν από τον εμβολιασμό:

  1. Ενημερώστε τους γονείς για τα οφέλη των εμβολίων γενικά αλλά και για το συγκεκριμένο εμβόλιο που θα κάνει το βρέφος-παιδί.
  2. Εξηγήστε στους γονείς τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (τοπικές, συστηματικές) που μπορεί να παρουσιάσει το βρέφος-παιδί και πως θα τις αντιμετωπίσουν.
  3. Δώστε γραπτές οδηγίες για τις περιπτώσεις που οι γονείς θα χρειαστεί να χορηγήσουν αναλγητικά-αντιπυρετικά από το στόμα και για την κατάλληλη δόση για τα κιλά του παιδιού.
  4. Εάν οι γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα για τον πόνο των βρεφών από το εμβόλιο δώστε οδηγίες για τοπική χορήγηση αναισθητικής κρέμας EMLA™ (lidocaine-prilocaine) 60’ προ εμβολιασμού.
  5. Ολοκληρώστε συνταγογράφηση εμβολίων ή αναλγητικών εάν χρειάζεται πριν γίνει ο εμβολιασμός.
  6. Εξηγήστε στους γονείς τη διαδικασία του εμβολιασμού:  πώς θα πρέπει να κρατούν το παιδί, πόσο σημαντική είναι η ακινητοποίηση ώστε να μειωθεί το αίσθημα του πόνου, τι θα πρέπει να λένε ή τι να κάνουν κατά την διάρκεια του εμβολιασμού ώστε να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού.
  7. Εξηγήστε στα μεγαλύτερα νήπια και παιδιά τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού: ζητήστε τους να φυσήξουν δυνατά σαν να «σβήνουν κεριά από την τούρτα» ή να παίρνουν βαθιές ανάσες.

Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού

  1. Η συνιστώμενη οδός χορήγησης των περισσότερων εμβολίων είναι ενδομυϊκή με εξαίρεση τα ζώντα εξασθενημένα εμβόλια (ανεμευλογιάς, ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) που μπορεί να χορηγηθούν υποδόρια ή ενδομυϊκά. Χορήγηση εμβολίων που περιέχουν αλουμίνιο υποδορίως μπορεί να προκαλέσει πιο έντονη δερματική αντίδραση.
  2. Χρησιμοποιήστε το σωστό μέγεθος βελόνας ανάλογα με το εμβόλιο και την ηλικία του παιδιού. Η αρχική αναρρόφηση εφόσον το εμβόλιο γίνεται στη σωστή θέση πιθανώς δεν έχει νόημα και η έγχυση θα πρέπει να γίνεται γρήγορα.

Μετά το εμβόλιο

  1. Μετά τον εμβολιασμό συγχαρείτε τα νήπια-παιδιά για το θάρρος που επέδειξαν και επιβραβεύστε τα.
  2. Βάλτε τα βρέφη να θηλάσουν ή να πιούν γάλα μέσω μπιμπερό και στα νήπια-παιδιά δώστε ζαχαρωτό.

Αθανάσιος Μίχος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,  Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»